جام جم آنلاین گزارش می‌دهد

دوئل پدر و دختر

انتخابات پارلمان اروپا این بار پدیده هایی جدید را خلق کرد که می توان مهم ترین این رخدادها را کسب موقعیت چشمگیر مخالفان اتحادیه اروپایی در این رقابت ها دانست؛ امری که رییس کمیسیون اروپایی را وادار کرد برای نجات این اتحادیه فراخوان وحدت دهد.
کد خبر: ۶۷۷۸۱۶
لرزش اتحادیه اروپایی روی موج انتخابات پارلمانی

خوزه مانوئل باروسو رییس کمیسیون اروپایی در واکنش به موقعیت چشمگیر اروپاستیزان در انتخابات پارلمانی، نیروهای طرفدار اروپا را به اتحاد برای اکثریتی متحد فرا خواند.

به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری فرانسه از بروکسل، باروسو در واکنش به نتایج انتخابات پارلمان اروپا که دیروز در 28 کشور عضو به پایان رسید، در بیانیه ای عنوان کرد: بسیار مهم است که نیروهای سیاسی شامل محافظه کاران، سوسیالیست ها و لیبرال ها که در کمیسیون نماینده دارند با اتحاد بار دیگر اکثریت این نهاد را در اختیار گیرند.

نگرانی باروسو بیراه نیست. حزب استقلال انگلیس نیز به رهبری «نایجل فراژ» توانست پیشتر از احزاب محافظه «کار و کارگر» قرار بگیرد و پیروزی تاریخی برای خود ثبت کند.

وی معتقد است سیاست های کمک مالی اروپا موثر نه در کشورهای بحران زده جنوب اروپا و نه در کشورهای شمال کمک کننده نبوده است و نتیجه انتخابات نتیجه پیش بینی شده این سیاست های غیرمسئولانه است.این امر فشار بر «دیوید کامرون» نخست وزیر محافظه کار را برای درخواست اصلاحات بیشتر در اتحادیه اروپا افزایش می دهد.

از این گذشته احزاب حاکم در کشورهای ایرلند، دانمارک، بلژیک و یونان نیز نتوانستند در انتخابات نتیجه خوبی به دست آورند. در یونان حزب راست افراطی «سی ریزا» توانست با قوت حاضر شود.

اکنون این سوال مطرح است که آیا ائتلاف حاکم متشکل از سوسیالیست ها و محافظه کاران در آتن برای مدت طولانی در قدرت باقی می مانند یا خیر، در حالی که حزب «طلوع طلایی» وابسته به نئونازی ها در یونان و حزب نژادپرست «جابیک» در مجارستان عملکرد قابل توجهی داشتند.

تنبیه احزاب سنتی

احزاب محافظه کار و راست اروپایی با وجود کاهش قابل ملاحظه کرسی هایشان به نسبت دوره قبل، بار دیگر برنده انتخابات پارلمانی اروپا شدند و سوسیال دمکرات ها هم در جایگاه دوم ایستادند. با این وجود، مردم کشورهای مختلف اروپایی در این انتخابات با آرای خود، احزاب سنتی را به دلیل سوء مدیریت و بروز بحران اقتصادی و بیکاری گسترده تنبیه کرده و به منتقدان اتحادیه اروپا جایزه دادند.

اگرچه احزاب محافظه کار «مردم» تعداد 212 و سوسیال دموکراتها 186 کرسی در انتخابات اخیر پارلمان اروپا بدست آورده اند اما احزاب مخالف اروپاگرایی نیز موفق شده اند در مجموع با کسب 183 کرسی به عنوان یک قدرت بزرگ در این انتخابات ظاهر شوند.

این انتخابات که از چند روز پیش آغاز شده بود، دیروز یکشنبه شاهد چهارمین و آخرین روز از برگزاری خود در کشورهای مختلف بود.

بر اساس نتایج اولیه که از سوی پارلمان اروپا منتشر شد٬ احزاب راست میانه توانستند 212 کرسی از مجموع ۷۵۱ کرسی پارلمان اروپا را به دست آورند.

به همین دلیل، «ژان کلود یونکر»٬ کاندیدای برتر حزب مردم اروپا٬ در توییتر خود فورا خواستار کسب ریاست کمیسیون اروپا شد.

هر چند در مجموع حزب مردم اروپا نسبت به دور قبل انتخابات پارلمانی این قاره (سال 2009)، 62 کرسی را از دست داد، با این وجود همچنان حزب پیشتاز در انتخابات به شمار می رود. حزب مردم در مجموع اتحادیه، 28 درصد آرا را از آن خود کرد در حالی که در دوره قبلی، 35 درصد را به دست آورده بود.

سوسیال دمکرات ها که دومین قدرت را تشکیل می دهند از مجموع 750 کرسی اتحادیه، 186 کرسی معادل 24.7 را بدست آوردند که 9 کرسی کمتر از سهم دوره قبل آنان بود.

سومین حزب برتر در پارلمان اروپا، لیبرال ها هستند . لیبرال ها هم 13 کرسی را باختند تا از 83 به 70 کرسی تنزل کنند و صاحب 9.3 درصد آرا شوند.

احزاب سبز نیز دو کرسی در پارلمان اروپا از دست دادند تا صاحب 56 کرسی با 32.7 درصد کل آرای اتحادیه اروپا شوند.

چپ متحد تنها حزب سنتی بود که بیشترین افزایش را در سهم خود از پارلمان شاهد بود و 8 کرسی جدید را به نام خود ثبت کرد تا کرسی های آن از 35 به 437 برسد و 73.5 درصد آرا به آن تعلق گیرد.

بعد از احزاب پیش گفته که اروپاگرا هستند، احزاب بدبین اروپایی یا منتقدان اتحادیه اروپا که در راس آنها، فوق محافظه کاران قرار دارند، صاحب رای شده اند. اینگونه احزاب 141 کرسی دارند و اگر محافظه کاران انگلیسی و لهستانی را هم به آنها اضافه کنیم، مجموع کرسی های آنها به 183 کرسی خواهد رسید.

با این حال، پرسشی اصلی آن است که آیا این گروهها خواهند توانست با یکدیگر متحد شده و گروه خود را در پارلمان اروپا تشکیل دهند یا خیر؟

آنها در این زمینه به 25 نماینده از دست کم 7 کشور دیگر اتحادیه اروپا نیاز دارند و هنوز نشانه ای از تمایل آنها برای ائتلاف با یکدیگر مشاهده نمی شود.

اسب تروای افراطی ها در پارلمان اروپا

به عقیده کارشناسان، ریاضتهای اقتصادی و اجتماعی و سطح بالای بیکاری در اتحادیه اروپا موجب شده است تا تشکل​های بدبین اروپایی و راست افراطی با سخنان عامه پسند و ضد یوروی خود، نظر مردم کشورهای مختلف را جلب کرده و همچون اسب تروا وارد پارلمان اروپا شوند. به این ترتیب، اروپایی ها برای نخستین بار در تاریخ تشکیل پارلمان مشترک خود، درهای آن را به سوی ائتلافی گشوده اند که بطور مشخص، هدف خود را تضعیف طرح وحدت اروپا اعلام کرده است.

پس از منتقدان، گروه نانوشته ها قرار دارد. این گروه متشکل از احزابی است که به عنوان تشکل های سنتی شناخته نمی شوند و اکنون 38 کرسی در پارلمان اروپا یعنی 5 کرسی بیشتر از دوره قبل به دست آورده اند.

به این 38 کرسی باید 67 حزب دیگر را هم اضافه کرد که تاکنون نماینده ای در پارلمان اروپا نداشتند و اغلب آنها به عنوان منتقدان اروپاگرایی شناخته می شوند.

آنها با کسب 92.8 درصد آرا، در مجموع چهارمین قدرت صاحب رای در پارلمان اروپا خواهند بود و در میان آنها می توان به گروههایی نظیر «جنبش پنج ستاره بپ گرییو» از ایتالیا، «می توانیم» از اسپانیا و «جایگزین» برای آلمان نام برد.

یکی از اولین وظایف پارلمان آینده اتحادیه اروپا انتخاب رییس جدید کمیسیون اروپا٬ بدنه اجرایی اتحادیه اروپا٬ خواهد بود.

پارلمان اروپا ۷۵۱ کرسی دارد که به نسبت جمعیت ۲۸ کشور عضو اتحادیه اروپا تقسیم شده است و آرای اخذ شده بر زندگی ۵۰۰ میلیون شهروند اتحادیه اروپا تاثیر خواهد داشت.

در این دور از انتخابات ۳۸۸ میلیون اروپایی واجد شرایط شرکت در انتخابات بودند.

بر اساس برآوردهای اولیه پیش بینی می شد میزان مشارکت در این دور از انتخابات پارلمان اروپا نسبت به پایین ترین میزان آن که ۴۳ درصد مشارکت در سال ۲۰۰۹ بود نیز کم تر باشد، اما مشاهدات در آلمان و سوئد مشخص کرد که میزان مشارکت از انتظارات اولیه فراتر بود.

قدرت پارلمان اروپا که مقر آن در بروکسل و استراسبورگ می باشد، از سال ۲۰۰۹ میلادی تاکنون افزایش یافته است.

پدیده های این دوره از انتخابات پارلمان اروپا

در مجموع، اوج گیری احزاب جدید، حفظ موقعیت محافظه کارها با وجود کاهش کرسی ها و ورود بی سابقه مستقل ها به پالمان اروپا از پدیده های انتخابات این دوره به شمار می رود.

در پدیده ای جدید، جبهه راست ملی فرانسه روز گذشته 25 مه (چهارم خرداد) با تفاوتی قابل ملاحظه از سایر احزاب رقیب، پیروز انتخابات پارلمانی اروپا در این کشور شد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، جبهه ملی راست افراطی با نسبت بی سابقه 25 درصدی آرا، پیروزی را نصیب خود کرد.

جبهه راست افراطی که ریاست آن را مارین لوپن بر عهده دارد، توانست بر حزب معارض اصلی (حزب اتحاد برای جنبش ملی) که آن هم جزء احزاب راست به شمار می رود، پیروز شود. در سال 2009 این حزب تنها توانسته بود 6.3 درصد از آرا را از آن خود کند.

حزب اتحاد برای جنبش ملی، که مخالف و محافظه کار به شمار می رود، با کسب 21 درصد آرا دوم شد.

حزب سوسیالیست حاکم، شکست سنگینی را با کسب نسبتی کمتر از 15 درصد آرا متحمل شد.

علل و اهمیت پیروزی لوپن

تحلیلگران می گویند که جبهه ملی که منتقد سیاست های اتحادیه اروپا در زمینه ریاضت اقتصادی و بیکاری است، از کاهش محبوبیت سوسیالیست ها و شکاف های معارضان دست راستی و همچنین تشدید احساسات مخالف با سیاست های اروپایی در فرانسه استفاده کرد و توانست پیروز بلامنازع انتخابات پارلمانی اروپا در آن کشور شود.

پیشتازی جبهه ملی در فرانسه با توجه به نقش موثر آن در ائتلاف سازی های آینده داخل پارلمان اروپا می تواند به فراکسیونی قدرتمند منجر شود که این خود راست افراطی را در سیاست های ضد اتحادیه اروپا قوی تر می کند.

انتخابات در فرانسه که به پیروزی حزب راست افراطی به رهبری «ماری لوپن» منجر شد به معنای تنبیه حزب سوسیال دموکرات و «فرانسوا اولاند» رهبر این حزب بود. بر این اساس حزب راست افراطی 25 نماینده به پارلمان اروپا می فرستد، ممکن است وی در نهایت بتواند با دیگر احزاب راست افراطی فراکسیونی تشکیل دهد که بودجه هایی را به این گروه ها اختصاص خواهد داد.

نگاهی به نتایج در چند کشور اروپایی

دویچه وله گزارش داد: در اتریش و دانمارک راست گرایان پیروز انتخابات پارلمان اروپا شدند. در آلمان اتحاد احزاب مسیحی اول شد و جایگاه دوم به سوسیال دمکرات ها اختصاص یافت.

جمهوری قبرس نخستین کشور در اتحادیه اروپا بود که بعد از شمارش تمامی آرا ، نتایج انتخابات پارلمان اروپا را منتشر کرد.

پیروز این انتخابات با فاصله ای قابل ملاحظه نسبت به سایر احزاب، حزب محافظه کار DISY ،با 37.8 درصد از آرا است. این حزب به رئیس جمهور این کشور نزدیک است.

حزب چپ قبرس نیز رده دوم را با کسب 26.9 درصد از آرا نصیب خود کرده است.

در دانمارک نیز راست گرایان پیروزی کسب کردند. حزب «دانسک فولک» (Dansk Folke) که بیشترین آرا را در دانمارک به دست آورد، در پارلمان جدید اروپا کرسی هایی برابر با سوسیال دمکرات ها به رهبری نخست وزیر این کشور کسب خواهد کرد.

در اتریش راست گرایان حزب FPÖ توانستند آرای منتقدان اتحادیه اروپا را به سوی خود سرازیر کرده و موقعیتشان در بروکسل را تحکیم کنند.

بر اساس نخستین برآوردها، احتمال داده می شود که این حزب حدود 20 درصد از آرا را نصیب خود کرده باشد. این میزان حدود 7 درصد بیشتر از انتخابات سال 2009 است.

این حزب راستگرا در مبارزات انتخاباتی علیه مهاجرت و کمک به کشورهای بحران زده عضو اتحادیه اروپا تبلیغ کرد. FPÖ همراه با دیگر احزاب در تلاش است تا یک فراکسیون دست راستی در پارلمان اتحادیه اروپا به وجود بیاورد.

دو حزب راست گرای جبهه ملی از فرانسه و PVV از هلند از شرکای احتمالی این حزب برای تشکیل این فراکسیون به حساب می آیند.

نتایج اولیه انتخابات پارلمان اروپا نشان می دهد حزب استقلال انگلیس نیز به رهبری «نایجل فراژ» و از احزاب مخالف اتحاد اروپا توانست احزاب محافظه کار و کارگر را در این کشور شکست دهد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این نتایج همچنین نشان می دهد از مجموع 73 کرسی انگلیس در پارلمان اروپا حزب استقلال توانسته است 23 کرسی را در پارلمان به دست آورد که بیش از 28 درصد را شامل می شود.

بر پایه این گزارش حزب استقلال 23 کرسی، حزب محافظه کار 16 و حزب کارگر 14 کرسی، لیبرال دموکرات ها یک کرسی و حزب سبز یک کرسی را به دست آورده اند. به این صورت حزب استقلال از احزاب محافظه کار، حزب کارگر و لیبرال دموکرات ها آرای بیشتری را به دست آورده است.

چشم انداز انتخابات

با وجود این نتایج، انتظار می رود که رهبر احزاب مردم اروپا، «ژان کلود یونکر» دوباره به عنوان رییس بعدی کمیسیون اروپا معرفی شود.

همچنین برای نخستین بار و با توجه به اجرایی شدن پیمان لیسبون، سران دولت های عضو اتحادیه باید نتایج این انتخابات را در انتخاب جانشین «خوزه مانوئل باروسو» رییس کمیسیون اروپا، در نظر بگیرند.

به این ترتیب دو تشکل بزرگ پارلمان اروپا، اکثریت مطلق خود را در پارلمان اروپا با کسب 53.8 و کسب 404 کرسی از مجموع 751 کرسی حفظ می کنند که مجموعا 66 کرسی از دست داده اند.

دوره اتحادیه اروپا 5 ساله است و نتایج این دوره به اذعان کارشناسان، موید بازگشت حاکمیت دو حزبی اتحادیه اروپاست.

به رغم پیش بینی های کاهش مشارکت، در مجموع میزان مشارکت در انتخابات پارلمان اروپا به 43.1 درصد رسیده که یک دهم درصد بیش از دوره گذشته بود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها