«جام‌جم» از وضعیت ورودی سدهای تامین کننده آب پایتخت گزارش می‌دهد

سد های تشنه تهران

آب شرب یکی از نیازهای اولیه افراد هر  جامعه بوده که از طریق منابع زیرزمینی و سطحی تأمین می‌شود. بر همین اساس تمام دولت‌ها خود را موظف به تأمین این نیاز مردم دانسته و اقدامات لازم را در برنامه‌های مدون و منظم اجرایی می‌کنند. با این حال اما بررسی سدهای اطراف استان تهران، قصه‌ای پرغصه را حکایت می‌کند که سال به سال غمناک‌تر می‌شود.
کد خبر: ۱۴۳۴۲۷۶
نویسنده محمد‌حسین کشاورزی - گروه اقتصاد
 
بر همین اساس اگر اقدامات عملیاتی برای این سدها صورت نگیرد، ممکن است نه‌تنها مشکلات مختلفی را برای استان تهران به‌وجود آورد، بلکه ضربات مهلک اقتصادی نیز به کل کشور وارد کند. در این گزارش قصد بررسی وضعیت سدهای اطراف استان تهران را داریم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.
بررسی‌ها نشان می‌دهد حدود ۶۰‌درصد از منابع آبی استان تهران از منابع زیرزمینی و بقیه آن از طریق منابع آبی سطحی تأمین می‌شوند. منابع آبی سطحی استان تهران از طریق سدهای امیرکبیر، لتیان، لار، ماملو و طالقان تأمین شده که در اطراف این استان واقع هستند. بر همین اساس میزان آب موجود در مخزن این سدها تاثیر به‌سزایی در تأمین آب این کلانشهر داشته و علاوه‌بر تأمین آب شرب، در تأمین آب بخش‌های مختلف صنعتی و کشاورزی نیز نقش دارند. 
     
وضعیت نامطلوب سدهای تهران
سدهای اطراف استان تهران، در حال حاضر وضعیت مطلوبی ندارند. این موضوع در حالی است که عوامل مختلفی نظیر کاهش بارندگی، مصارف بالای آب و ادامه‌دار بودن خشکسالی سال گذشته در دو ماه ابتدایی سال آبی جاری، موجب شده‌اند تا اوضاع این سدها نابسامان شود.نگاهی به روند بارندگی‌ها در استان تهران نیز موکد این موضوع است. در واقع با پشت‌سر گذاشتن بخش عمده‌ای از پاییز اما هنوز شاهد بارش مداوم باران نبوده‌ایم. همچنین نه‌فقط پیش‌بینی‌های سازمان هواشناسی مبنی‌بر پربارش‌بودن پاییز امسال برای استان تهران محقق نشد، بلکه با کاهش قابل‌توجه بارش‌ها در این استان مواجه بودیم. به طور مثال بررسی آمار بارش‌های آبان ماه در استان تهران نشان می‌دهد که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته و بلند‌مدت، به ترتیب با کاهش ۴۴ و ۲۴.۶درصدی روبه‌رو شده است که همین موضوع نیز عامل کاهش حجم آب داخل مخزن این سدها شده‌است.
درهمین راستا حمید سینی‌ساز، کارشناس مسائل آب در گفت‌وگو با خبرنگار جام‌جم، با اشاره به‌دلایل اصلی کاهش حجم آب موجود در مخزن سدهای اطراف استان تهران، بیان کرد: وضعیت سدها وابسته به میزان بارندگی در طول یک‌سال آبی است. در واقع اگر سال آبی با میانگین بارندگی کمتر از حد نرمال همیشگی باشد، با کاهش حجم آب موجود در مخازن سدها روبه‌رو خواهیم بود. به همین سبب یکی از عوامل تاثیرگذار بر کاهش حجم آب سدها، میزان بارندگی است.
وی افزود: علاوه‌بر وضعیت بارش‌ها در طول یک‌سال آبی، میزان رسوبات بر اثر بارش‌های رخ داده در مخزن سدها عامل دیگری است که روی موجودی آب سدها تاثیر می‌گذارد. در واقع نبود رسوب‌گیر برای جلوگیری از حرکت و ته‌نشینی گل و لای، موجب ایجاد رسوبات در مخزن سدها شده و کوچک‌تر شدن مخزن‌ها و کاهش حجم آب آنها را به همراه دارد.
     
کمبود ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب
بررسی ظرفیت سدهای امیرکبیر، لتیان، طالقان، لار وماملو حاکی است که این سدها درحال حاضر به نسبت مدت مشابه سال گذشته، با تغییراتی مواجه بوده‌اند. آب موجود در سد امیرکبیر در آذر ماه سال گذشته به میزان ۴۸میلیون مترمکعب بوده که در آذر ماه امسال به میزان ۷۲میلیون متر‌مکعب رسیده است. این موضوع نشان می‌دهد آب موجود در این سد در بازه زمانی مذکور، رشد نسبی را تجربه کرده‌است. وضعیت سد طالقان نیز به همین شکل است، درواقع این سد نیز همچون سد امیرکبیر با رشد نسبی میزان آب مواجه بوده و از میزان ۱۶۲ میلیون متر‌مکعب در آذر ماه۱۴۰۱، به میزان ۱۷۳میلیون متر‌مکعب در آذر ماه امسال رسیده‌است. بررسی میزان آب موجود درمخزن سدهای اطراف استان تهران نشان می‌دهد در زمان حاضر، ذخایر آبی پنج سد استان تهران در مجموع به ۳۰۵میلیون مترمکعب می‌رسد. این موضوع در حالی بوده که میزان ذخایر نرمال سدهای تهران در انتهای پاییز، باید حداقل ۵۹۷میلیون مترمکعب باشد و نسبت این دو رقم، کسری ۳۰۰میلیون مترمکعب مخازن سدهای تهران را گزارش می‌دهد.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها