شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که چرا گاهی پیش‌بینی‌های سازمان هواشناسی درست از آب درنمی‌آید در حالی که در بسیاری از سایت‌های اینترنتی که به طور اختصاصی به پیش‌بینی‌ آب و هوا در ساعت‌ها و روزهای آینده می‌پردازد، پیش‌بینی‌ها به واقعیت نزدیک‌تر است.
کد خبر: ۶۸۲۹۸۷
هواشناسی و پیش‌بینی‌هایش

کارشناسان سازمان هواشناسی در پاسخ به اعتراض‌های مردم درباره خطای احتمالی که ممکن است در پیش‌بینی وضع آب و هوا وجود داشته باشد، می‌گویند: پیش‌بینی ‌کاری علمی است و همین طور آشکارسازی این که پیش‌بینی‌ درست یا غلط بوده است نیز یک کار علمی است. یعنی به این صورت نیست که به آسمان نگاه کنیم و بگوییم پیش‌بینی ‌غلط بوده است. فرض کنید هوای امروز تهران نیمه ابری پیش‌بینی ‌شده باشد.

در استان تهران تغییرات آب و هوا با توجه به شرایط اقلیمی متفاوت خواهد بود. اگر مناطق مختلف از شمال و مرکز و جنوب شهر تهران را در نظر بگیرید شرایط آب و هوا در این مناطق ممکن است متفاوت باشد. در گزارشی که برای پیش‌بینی ‌آب و هوا ارائه می‌شود باید با استفاده از یک جمله همه این تغییرات را بیان کنیم.

قرار نیست برای پیش‌بینی ‌آب و هوا یک کتابچه ارائه کنیم و در آن به همه تغییراتی که در مناطق مختلف شهر تهران روی می‌دهد، اشاره کنیم. ما در پیش‌بینی‌ها از یک جمله کوتاه استفاده می‌کنیم و در آن با استفاده از واژه‌ای کوتاه مانند نیمه‌ابری گاهی با بارش باران پیش‌بینی‌ را اعلام می‌کنیم.

در حقیقت در این جمله تغییرات منطقه‌ای به طور خلاصه آورده می‌شود و ممکن است در تجریش شاهد بارش رگبار باشیم. در مرکز تهران هوا نیمه‌ابری باشد و در مناطق جنوبی هیچ ابری در آسمان دیده نشود. تغییرات بسیار زیاد است. آنها در این مقیاس در سطح ایستگاه صحت‌سنجی می‌کنند. علاوه بر آنچه با توجه به کمبود زمان از طریق رسانه‌های جمعی در رادیو و تلویزیون به عنوان اخبار هواشناسی اعلام می‌شود، در وب‌سایت سازمان هواشناسی هم پیش‌بینی‌همه شهرها به تفکیک اعلام می‌شود.

کارشناسان سازمان هواشناسی در توضیح عوامل تاثیرگذار بر صحت پیش‌بینی‌ها این طور توضیح می‌دهند که با توجه به عواملی مانند توپوگرافی‌ها این پیش‌بینی‌ها بسیار پیچیده است و در مناطق کوهستانی، دشت و کویر تابع متغیرهای متعددی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

تاثیر این متغیرها در بلندمدت خود را نشان می‌دهد؛ برای مثال متوسط بارش سالانه در ایستگاه مهرآباد تهران 230 میلی‌متر است و در ارتفاعات متوسط بارش‌ها به 450 میلی‌متر می‌رسد در حالی که در مناطق جنوبی تهران این بارش‌ها کمتر از صد میلی‌متر بوده است؛ بنابراین همان طور که می‌بینید این تغییرات در سطح شهر بزرگی مانند تهران بسیار زیاد است و حتی بارش که یک فرآیند بسیار پیچیده است می‌تواند در اقلیم‌های مختلف متفاوت باشد.‌

اما یک پرسش بزرگ همچنان بی‌پاسخ می‌ماند که چگونه یک سازمان هواشناسی در آن سوی سیاره زمین با دریافت اطلاعات از ایستگاه‌های هواشناسی کشورمان می‌تواند این‌قدر دقیق آب و هوای اینجا را پیش‌بینی و روی تلفن همراه ما اخطار دهد؟ کاری که سازمان هواشناسی خودمان از انجام آن عاجز است و هزار بهانه علمی و کمبود امکانات هم برای این عجز در آستین دارد. آیا آنها جادوگری بلدند؟

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها