گزارشی از برنامه «قدم با قلم» که از رادیو کتاب پخش می‌شود

یار مهربان روی موج رادیو

نگاهی به ظرفیت‌های تولید کتاب گویا در گفت‌وگو با مدیرعامل شرکتی خلاق

یار مهربان گویا

افزایش قیمت کتاب، سیطره فضای مجازی، مشغله‌های فراوان روزمره و... ازجمله دلایلی ا‌ست که سرانه مطالعه کتاب در ایران را  با کاهش چشمگیری روبه‌رو کرده است. شاید دیگر کمتر کسی را بتوان یافت که شوق ورق‌زدن صفحات کتاب‌های غالبا پرحجم را داشته‌باشد.
کد خبر: ۱۴۳۹۸۶۷
 
امروزه روند سریع زندگی نیز عملا فرصت مطالعه را از مردم گرفته اما علاقه به مطالعه در افراد کتاب‌باز چیزی نیست که به‌راحتی از بین برود. کتاب‌های صوتی شاید بهترین گزینه برای این دسته افراد باشد. امروزه گوش‌دادن به کتاب ‌موردعلاقه به‌جای خواندن آن در اوقات سوخته‌ای مانند زمان رانندگی یا تردد در مترو واتوبوس به یکی ازراه‌حل‌های پرطرفدار پرکردن خلأ مطالعه در شلوغی‌های زندگی روزمره تبدیل‌شده است.

کتاب‌های صوتی در دهه اخیر به‌شدت مورداستقبال قرار گرفته اما همواره این باور عمومی وجود دارد که برای تولید یک کتاب گویا باید از بهترین تجهیزات ضبط صدا و بهترین گویندگان بهره‌ برد. اما فراگیرشدن تولید و شنیدن پادکست‌ها در سال‌های اخیر این باور را دستخوش تغییرات زیادی کرده‌ است. پادکست‌ها توانستند ضمن جذب شنوندگان ویژه خود، سبب علاقه‌مندی تعداد بی‌شماری نویسنده و گوینده جدید برای حضور وفعالیت در این حوزه‌ها شوند. با وجود این، برقراری ارتباط مؤثر میان این نویسنده‌ها و گوینده‌های جدید ومسائل حقوقی و مالی حق انتشار محصولات تولیدی کماکان از مهم‌ترین مسائل پیش‌روی این حوزه به شمار می‌رود. 

از متن تا صدا با چند کلیک
ظرفیت‌های بسیار زیاد و علاقه‌مندی نسل جوان به این حوزه سبب شد تا مانی‌هاشمیان با هدف برطرف‌کردن این مسائل در سال ۱۳۹۵ موسسه اینترنتی و شرکت خلاق «واوبوک» و در ادامه اپلیکیشن «واوخوان» را تاسیس کند. در این سال‌ها واوبوک با حذف واسط‌های غیرضروری سبب ارتباط مستقیم میان نویسندگان و گویندگان حرفه‌ای و تازه‌کار، ناشران و مدیران تولید شده و نقش گسترده‌ای در پیشرفت و توسعه صنعت تولید پادکست و مخصوصا کتاب‌های گویا در کشور داشته‌ است. به گفته مانی هاشمیان، واوبوک تاکنون توانسته زمینه فعالیت بیش از ۱۴هزار گوینده و ۲۰۰ استودیو در داخل و خارج از کشور را در بستر خود فراهم کند. نتیجه این فعالیت‌ها نیز منجر به تولید و عرضه بیش از ۲۰۰۰ کتاب گویا و پادکست شده‌ است. در سال ۱۳۹۶ نیز اپلیکیشن واوخوان به دلیل دسترسی مخاطبان و شنوندگان به صورت کاملا قانونی و با رعایت حق نشر به محصولات تولیدشده در واوبوک تولید و عرضه ‌شد. به این ترتیب در سال‌های اخیر ایده واوبوک و واوخوان ضمن اشتغال‌زایی برای گویندگان تازه‌کار، توانست نقش مؤثری در فرهنگ‌سازی و اقبال عمومی به همکاری در تولید و شنیدن کتاب‌های گویا و پادکست داشته‌باشد.

برای همه تخصص‌ها
در گذشته روند تولید کتاب صوتی بسیار طولانی و خسته‌کننده و پرهزینه بود و فقط افراد متخصص امکان فعالیت در این حوزه را داشتند اما واوبوک به عنوان یک تسهیلگر و رابط توانست تمام این موانع را برطرف کند. واوبوک بستری فراهم کرده که افراد چه تازه‌کار باشند و چه حرفه‌ای و با هر تخصصی بتوانند توانایی‌های خود را به یکدیگر معرفی کنند. نتیجه آن نیز سبب ارتباط مؤثر و هم‌افزایی میان نویسندگان، گویندگان با مدیران تولید، ناشران یا حتی صاحبان استودیوهای خانگی شده‌است. به‌این‌ترتیب اگر شما ناشر،مؤلف یامترجم کتابی هستید وقصد تولید وانتشارنسخه صوتی کتاب خودرادارید، واوبوک به صورت مستقیم شما را با متخصصان تولید کتاب صوتی معرفی کرده و بسترانتشار آن در واوخوان را نیز فراهم می‌کند. 

مشکل همیشگی حق نشر
متاسفانه مشکلات مربوط به ‌رعایت نشدن حق نشر آثار هنری دیجیتال در ایران چیز جدیدی نیست. قطعا پیچیده ‌بودن مسائل حقوقی و قانونی می‌تواند از اصلی‌ترین دلایل بازدارنده فعالیت و سرمایه‌گذاری درزمینه تولید کتاب‌های صوتی و پادکست در ایران باشد اما سابقه تاسیس موسسه «فرهنگ و هنر رها‌فیلم» ازسوی مانی هاشمیان و فعالیت گسترده در صنعت تولید فیلم و مستند و آگاهی کامل از این روندهای قانونی به یکی ازنکات قوت ومنحصربه‌فرد تیم واوبوک تبدیل‌شده ‌است. هاشمیان در این خصوص توضیح می‌دهد: «تیم واوبوک ضمن برقرای ارتباط میان عوامل تولید و طی مراحل آن، وظیفه تسهیل و نظارت بر صفر تا صد روندهای اخذ مجوز انتشار و مسائل حقوقی کتاب‌های گویا و پادکست دربسترخود را به‌عهده دارد». به این ترتیب تمام عوامل تولید یک کتاب صوتی که دربستر واوبوک مشارکت دارند، سهم متناسبی از حقوق مادی و معنوی تولید وانتشارمحصول خودرا خواهندداشت ومخاطبان نیز به صورت قانونی می‌توانند به خریداین محصولات در واوخوان بپردازند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها