درباره چاقی کودکان و دردسرهایش چه می‌دانید؟

این تپل‌های بامزه!

بر‌خلاف تصور، چاقی افراطی در کودکان، تبدیل به یک اپیدمی در سطح دنیا شده است؛ اتفاقی که بعد از پاندمی کرونا و با خانه‌نشینی کودکان، شدت بیشتری گرفت و امروز به یک بحران جهانی تبدیل شده است. حالا پاندمی به روزهای آرام رسیده است؛ بچه‌ها به مدرسه می‌روند، زندگی عادی شده است اما این بچه‌ها همچنان اضافه‌وزن دارند و عادت به نشستن و کار با ابزارها و وسایل الکترونیک کرده‌اند. اتفاقی که ناگفته پیداست عوارض ناخوشایندی برای این کودکان و البته والدین‌شان به همراه دارد؛ عوارضی که بر سلامت جسم و جان آنها هم در این روزهای شیرین کودکی و هم دوران پرهیجان جوانی، تاثیرگذار است.
کد خبر: ۱۴۱۹۸۸۲
نویسنده نرگس خانعلی‌زاده - گروه جامعه
این تپل‌های بامزه!
بر کسی پوشیده نیست که همه عوامل موثر در خوشبختی و سعادت یک فرد، از روزهای کودکی او شروع می‌شود؛ روزهایی که هرچه تجربه کند، زمینه‌ای برای آینده‌اش خواهد بود. در این میان، چاقی و لاغری کودکان، یکی از چندین و چند مشخصه‌ای است که توجه به آن، باید از همین روزها آغاز شود؛ چرا که کودکان چاق به‌دلیل فشاری که روی صفحه‌های رشدی آنها وارد می‌شود، اغلب به ‌اندازه‌ای که استعداد رشد دارند، قد نمی‌کشند و این مسأله در بزرگسالی که از سن رشد خارج شده‌اند، می‌تواند برای آنها دردسرساز شود. از طرف دیگر، کودکانی که بسیار لاغر هستند برای رشد کامل با مشکل روبه‌رو بوده و بدن آنها تغذیه کافی برای کمک به استخوان‌سازی، عضله‌سازی و رشد ‌را در اختیار ندارد. حالا مسأله چیست؟ تعادل! تعادلی که باید از همین سن و سال آغاز شود و مدیریت آن بر‌عهده نه خود کودک بلکه والدینش خواهد بود. 

همیشه پای فست‌فود در میان است

شاید اگر بزرگ‌ترها بتوانند قید جذابیت فست‌فودها را بزنند، انتظار نابه‌جایی است که چنین توقعی را از کودکان داشته باشیم؛ کودکانی که دلداده تنوع طعم و رنگ فست‌فودها هستند، از خوردن پنیر پیتزا و کش آمدن برش‌های پیتزای‌شان به‌ وجد می‌آیند و آن سس خوش‌عطر را با ولعی بیش‌ از اندازه بر ساندویچ پرو پیمان‌شان می‌ریزند. اما متاسفانه این واقعیت است که همه این خوشی‌ها، نهایتش ما و فرزندمان را با اضافه‌وزنی روبه‌رو خواهد کرد که در صورت روتین‌بودنش در سبک زندگی‌مان، به چاقی تبدیل خواهد شد؛ چاقی‌‌ای که می‌تواند سرنوشت کودک‌مان را دستخوش تغییراتی جدی کند. آن‌قدر که در روزهای نوجوانی و جوانی به‌جای تمرکز بر اهداف و استعدادهایش، همه هم و غمش، کم کردن اضافه‌وزنی باشد که از روزهای کودکی‌اش شروع شده است و حالا روزهای جوانی‌اش را با امتحان کردن انواع  رژیم‌های غذایی گره زده است. 

یک‌جا‌ نشینی ممنوع!

اتفاقا که همه شرایط امروز، برای یک‌جا نشینی کاملا مهیا و فراهم است؛ از بازی‌های کامپیوتری که می‌تواند کودکان ما را ساعت‌ها پای دستگاه و تلویزیون میخکوب کند تا رواج کلاس‌های چندین و چند ساعته آنلاین، که لازمه‌اش حضور در یک فضای آرام و بدون داشتن کوچک‌ترین تحرکی است؛ کلاس‌هایی که به بچه‌ها، زبان انگلیسی و فرانسه یاد می‌دهند، آنها را هنرمند خواهند کرد و دانش‌شان را در حوزه‌های مختلف بالا می‌برند اما انگار یادشان می‌رود که نیاز ضروری کودکان برای آموزش، تحرک، معاشرت و چشیدن تجربه‌های متفاوت در محیط‌های جدید است. درواقع کودکان ما با ادامه این روند، نه‌تنها دچار اضافه وزن می‌شوند، بلکه در درازمدت مدت با انواع و اقسام بیماری‌های ارتوپدی دست و پنجه نرم خواهند کرد.  خلاصه این‌که سلامت جسم و جان بچه‌هارا فدای تعدد مهارت‌های او نکنیم بلکه شرایطی را فراهم کنیم که در کنار کسب مهارت‌های جدید، سبک زندگی سالم او، خدشه‌دار نشود. 

درمان را دریاب

اگر کوچک‌ترین احساسی دارید که کودک‌تان چاق یا در آستانه چاقی است، خیلی زود راه پیشگیری یا درمان را در پیش بگیرید. برای اولین قدم، تغذیه سالم و تحرک‌های روزانه را به امری عادی در خانواده‌ تبدیل کنید. شک نکنید که بعد از گذشت مدت زمان کوتاهی، کودک‌تان به یکی از اصلی‌ترین همراهان شما تبدیل خواهد شد. در گام بعدی، خلاقیت به خرج بدهید و وعده‌ها و میان وعده‌هایی جذاب‌تر از فست‌فودها اما سالم‌تر تهیه‌کنید. استفاده از میوه، ماست کم‌چرب، هویج، ذرت، غلات سبوس‌دار و ... از جمله مواد مناسب برای این تصمیم‌تان هستند. با این کار هم او را به خوردن غذای خانگی تشویق می‌کنید و هم از سلامت مواد غذایی مصرفی در خانه، مطمئن هستید. در این میان، از تفریحات ورزشی خانوادگی غافل نشوید؛ تفریحاتی که کودک شما را به تحرک وا دارد و دلش نخواهد به سکون و بی‌تحرکی قبل و پای تبلت‌نشینی برگردد. شاید بهتر باشد که بگوییم، چاره سلامت فرزند شما در خلاقیت شماست؛ خلاقیتی که لازم است در همه جنبه‌های سبک زندگی‌تان اعمال کنید. فارغ از رژیم غذایی نامناسب و کمبود تحرک در زندگی برخی کودکان، عواملی مانند ژنتیک خانوادگی، استرس و فشارهای روانی، مصرف داروهای خاص و ... هم می‌توانند از جمله دلایل چاقی این بچه‌ها باشند اما دلیل و علتش هرچه هست، در نهایت ما با پدیده‌ای به نام چاقی روبه‌روییم که می‌تواند زندگی کودکان را در آینده مخدوش و سرنوشت‌شان را تغییر دهد. اجازه ندهیم چاقی با مصرف غذاهای چرب و پرکالری و با نداشتن فعالیت در فرزندمان شدت بیشتری بگیرد.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها