آیا تا به حال در مورد دشت فادیا شنیده اید؟ آیا می دانید دلیل نامگذارى دشت فادیا چیست؟ آیا می دانید مردم دشت فادیا در قدیم به چه کاری مشغول بوده اند ..جواب همه ی این سوال ها در این مقاله داده شده است.
کد خبر: ۱۳۱۱۲۴۳

دشت فادیا

دشت فادیا دشتی است در روستای ارخود که در  دل شهرستان باخرز  می باشد .. همانطور که می دانید شهرستان باخرز در خراسان رضوی  قرار دارد که در گذشته از اهمیت زیادی برخوردار بوده است .دشت فادیا  یکی از دشت هایی است كه برای مردم کمی ناشناخته می باشد که ما می خواهیم در این مقاله شما را با آن دشت آن آشنا کنیم.

دشت فادیا دقیقا در جنوب شرقی شهرستان باخرز قرار گرفته است و در میان باغات و زمین  های حاصلخیز محاصره شده است و به نوعی در کوهپایه واقع شده است ، شهرستان باخرز از لحاظ آب و هوایی خشک و نیمه خشک می باشد و دارای اقلیم نسبتا بیابانی با زمستان های سرد و تابستان های گرم می باشد ولی دشت فادیا به دلایل شرایط دشت بودن خود  دارای هوای معتدل تری می باشد .

دلیل نامگذاری دشت فادیا

از شواهد و مطالبی که به دست رسیده  است حدود دویست سال پیش  صاحب دشت  فادیا و در واقع کسی که آن دشت را آباد کرد    فردی خیر و سخاوتمند بوده اکه به کشت زعفران در آن دشت مشغول بوده است و در آمد  حاصل  از کار خود را صرف  مردم    دشت   می کرده است و به دلیل بخشنده بودن و حمایتگری به او لقب فادیا را دادند فادیا در لغت به معنای منجی می باشد از همین رو این دشت به نام دشت فادیا مشهور است.

دشت فادیا

از بازماندگان  صاحب دشت فادیا

بهتر است این را نیز بدانید فادیا (صاحب دشت فادیا) یک نوه پسری به نام  حاجی غلام نبی صوفی داشته است که در سال  ۱۳۱۰ به دنیا آمده و در سال ۱۳۹۵ نیز چشم از جهان بسته است  حاجی غلام نبی صوفی  نیز مانند فادیا فردی بسیار خیر و سخاوت مند بوده است و در دشت فادیا  به خوبی و بخشندگی مشهور و معروف بود  او  منش و بزرگی را از پدربزرگ و  بزرگ  خاندان خود به ارث  برده است  و کمتر کسی  در دشت فادیا پیدا می شد  که که او را دوست نداشته باشد  و پس از وفاتش  از او به خوبی یاد نکند . همانطور که حکیم ابواقاسم فردوسی در شعر خود می گوید :

نباشد همه نیک و بد پایدار

همان به که نیکی بود یادگار

همان گنج دینار و کاخ بلند

نخواهد بدن مر تو را سودمند

فعالیت مردم ساکن در دشت فادیا

کار اصلی مردم دشت فادیا به همان زراعت و کشت زعفران بر می گردد که  همه آنها به نوعی زیر مجموعه کار و کسب صاحب دشت بوده اند البته گفته می شود گلیم بافی و تولید محصولات لبنی  نیز از فعالیت های مردم آن دشت بوده و حتی گفته شده است برخی در دشت فادیا در به برداشت و تولید عسل مشغول بوده اند. ولی از شواهد چنین بر می آید که سال های زیادی است که  در دشت فادیا به دلیل نبودن اب  هیچ  زراعت و کشت و فعالیتی  انجام نمي شود

گویش ساکنین دشت فادیا

آیا می دانید گویش مردم دشت فادیا  چه بوده است؟ آیا می دانید مرم ساکن در دشت فادیا دارای چه مذهبی بودند؟

خوب همان طور که گفته شد دشت فادیا واقع در روستای ارخود که از توابع شهرستان باخرز می باشد مسلما گویش و لهجه ساکنین دشت فادیا نیز  به مانند ساکنین شهرستان مربوطه می باشد .

گویش مردم دشت فادیا فارسی با لهجه  باخرزی می باشد .مردم ان دشت معمولا شیعه.، اهل سنت  و به تعداد محدود نیز حنفی مذهب  می باشند و بهتر است بدانیم در گذشته و در زمان ناصرالدین شاه عمده ساکنین  این شهر و دشت هایی مانند فادیا را ایرانیان تشکیل می دادند البته طایفه هایی مانند افغان و هزاره ای نیز در آنجا ساکن بوده اند .

پوشش گیاهی دشت فادیا

در دشت فادیا درختانی مانند درخت گز. تاغ و پنبه نیز یافت می شود محصول عمده آنجا زعفران ،  که کشت غالب ان منطقه بود  و همچنین به صورت پراکنده  گندم ،زیره ، پنبه و چغندر قند می باشد.  از درختان موجود در دشت فادیا می توان به درختانی مانند  انار ،توت ،انجیر ،آلو و زردالو اشاره کرد

نتیجه گیری کلی:

دشت فادیا یکی از دشت های ایران پهناور است که ناشناخته می باشد   و چه بسا ما با مطالعه و تحقیق در مورد هر یک از این دشت ها و مبدا پیدایش آن  متوجه رازها و داستان های قشنگی می شویم که در دل دشت و در دل ساکنین آنجا نهفته است  داستان ها و شخصیت هایی که هر یک می توانند برای خود کتابی سربسته  باشند  .ما در این مقاله غیر از دشت فادیا با اشخاص بزرگی مانند فادیا و نوه پسری اش حاجی غلام نبی صوفی آشنا شدیم.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها