آسیب‌شناسی زندگی «فست‌فودی» در گفت‌وگوی چاردیواری با دکتر امان‌ا... قرائی‌مقدم

همه برکت‌های نشستن سر سفره پدر و مادر

فرقی نمی‌کند خسته و کوفته از سر کار روزانه به خانه برمی‌گردی یا از مدرسه و دانشگاه؛ خلاصه‌اش این است که وقتی وارد خانه می‌شویم، ‌عطر دلنشین غذای مادر می‌تواند برای‌مان پیام‌های متفاوتی داشته باشند و کلی حس و حال خوب را به ما منتقل کند. مهم‌ترین و بزرگ‌ترین حس خوب همین حضور مادرانه پرصلابت و گرمای وجود مادر است. حضور دلنشینی که هر بار خودش را به شکل و شمایلی نشان می‌دهد؛ گاهی وقت‌ها با پیچیدن عطر دستپخت مادرانه در خانه و گاهی وقت‌ها با مرتب بودن تمام امور خانه؛ از خرید گرفته تا شست‌وشو، رفت‌و‌روب و سایر کارها که همگی از مدیریت یک بانوی کامل در راس خانه و خانواده حکایت دارد.
کد خبر: ۱۴۲۶۲۰۴
نویسنده زهرا چیذری - سردبیر چاردیواری
همه برکت‌های نشستن سر سفره پدر و مادر
به همین دلیل هم مادران قدیمی اغلب اوقات، خودشان مسئولیت پخت‌و‌پز غذا و مدیریت آشپزخانه را به‌عهده داشتند. آنها می‌دانستند که غذا فقط ترکیبی از برنج، گوشت و سبزیجات نیست. این غذا روح دارد و می‌تواند حال‌و‌هوای دل‌مان را خوب کند. اصلا با همین پیچیدن عطر غذا در خانه است که در‌می‌یابیم همه چیز سر جای خودش قرار دارد و اوضاع رو ‌به راه است و روزهایی که عطر غذای مادر در خانه نمی‌پیچد، یک جای کار می‌لنگد و انگار مشکلی وجود دارد که باید برای حل‌و‌فصل آن اقدام کرد.
 
فست‌فودها نماد زندگی امروز   
این روزها اما اغلب خانم‌ها از شاغل گرفته تا حتی خانه‌دارها ترجیح می‌دهند کمتر سراغ آشپزی و آشپزخانه بروند. انگار پیچیدن بوی پیاز‌داغ و سرخ‌کردنی در خانه‌های امروزی سازگار نیست. آشپزخانه‌های اپن امروزی انگار برای پخت‌و‌پز ساخته نشده‌اند! به همین دلیل این روزها بسیاری از خانواده‌ها ترجیح می‌دهند لااقل دو سه روزی در هفته مهمان رستوران‌ها یا فست‌فودها باشند‌. خوراکی‌هایی که خیلی سریع آماده می‌شوند و به همین خاطر هم لقب فست‌فود را یدک می‌کشند اما همان‌قدر که سریع آماده می‌شوند با همان سرعت هم می‌توانند سلامتی ما را به بازی بگیرند. فست‌فودهایی مثل سوسیس، کالباس، پیتزا، همبرگر و خلاصه خوراکی‌هایی که این روزها به‌خصوص دربین کودکان، نوجوانان وجوانان ازمحبوبیت ویژه‌ای برخوردارند اما وقتی از زوایه جامعه‌شناسی و روان‌شناسی نگاه‌شان می‌کنیم، مصرف افراطی‌شان انگار نمادی از تنهایی انسان در زندگی مدرن امروزی است.
 
رشد تنهایی و افسردگی و فردگرایی    
یکی از کارهایی که باید خانواده‌ها باید به آن توجه داشته باشند، این است که همه سر یک سفره غذا بخورند و اعضای خانواده هرکدام به تنهایی و در اتاق خودشان غذا نخورند. چراکه این مسأله تنهایی و افسردگی می‌آورد و افراد به تنهایی، بی‌کسی، فردگرایی و درنهایت به مصلحت‌گرایی اندیشیده، از حال و روز هم بی‌خبر  و نسبت به هم بی‌تفاوت می‌شوند. 
 
شکل‌گیری جامعه بی‌تفاوت    
از نگاه این جامعه‌شناس فرهنگ فست‌فودخواری می‌تواند ما را از نشستن دور هم و غذا خوردن دور کند و درواقع آن مهر و محبتی که با حضور پدر، ‌مادر، ‌خواهر و برادر برسرسفره شکل می‌گیرد از بین می‌رود. این پدیده در کشور ما گسترش پیدا کرده و متاسفانه ما به آن بی‌توجه هستیم. همین مسائل باعث شده در جامعه با بی‌تفاوتی مواجه شویم و این بدترین ضربه‌ای است که ما از بی‌توجهی به حضور اعضای خانواده سر سفره غذا باآن مواجه می‌شویم. 
 
ضرورت اقتدار مادر در خانه    
قرائی‌مقدم صحبت‌هایش را اینگونه جمع‌بندی می‌کند و می‌گوید: «زندگی صنعتی یا فناوری ایجاب می‌کند که به فست‌فود روی بیاوریم. این تکنوکراسی و تکنیک و فناوری است که جامعه امروز را به اینجا کشانده است. با قیمه و قرمه‌سبزی نمی‌توان به کوه رفت یا رانندگی کرد. اما نباید درون و بیرون خانواده را با هم خلط کرد.» ‌از نگاه این جامعه‌شناس در درون خانواده مادر باید اوتولیته و اقتدار داشته باشد و نگذارد کسی از اعضای خانواده سفره را ترک کند و به اتاق خودش برود. این دو تا از هم جداست و باید در خانه همه سر سفره حضور داشته باشند. این حضور اعضای خانواده در کنار هم می‌تواند به صمیمت و تخلیه هیجانات عاطفی و درددل‌ها منجر شود. همچنین موجب می‌شود فرد احساس تنهایی و بی‌کسی نداشته باشد.
 
تضعیف همدلی در خانواده    
به گفته قرائی‌مقدم فراگیر شدن شبکه‌های اجتماعی تلفن همراه هم این فردگرایی را تشدید کرده و موجب شده تا باوجود زحمتی که مادر برای تهیه غذا و دور هم جمع کردن اعضای خانواده می‌کشد، هرکس سینی غذایش را بردارد و به اتاق خودش برود. این باعث دور شدن افراد از یکدیگر می‌شود و این دور شدن اعضای خانواده از یکدیگر، محبت و دوستی را در خانواده ضعیف می‌کند و فرد را تنها و بی‌کس بار می‌آورد.
 
دوری افراد از یکدیگر   
قرائی‌مقدم می‌گوید: «حتی در جوامع غربی تلاش می‌کنند با ساخت فیلم‌ها و نمایش صحنه جمع شدن خانواده سر میز و دعا خواندن قبل از شروع غذا، ‌چنین رویکردی را فرهنگ‌سازی کنند و اینگونه نیست که هرکس سینی غذا را بردارد و به اتاقش ببرد اما این پدیده متاسفانه درکشور ما با وجود فضای مجازی گسترش پیدا کرده که این مسأله می‌تواند زیان‌های جبران‌ناپذیری به روابط خانوادگی و روابط فرد با جامعه وارد کند و همدلی، محبت و یکرنگی درجامعه را تحت‌تاثیر قرار داده، باعث می‌شود افراد از هم دور شوند.» 
 
رواج تنهایی   
چرا در خانواده‌های قدیمی مادرها در راستای مدیریت خانواده غذا درست می‌کنند و فست‌فودها بیشتر در خانواده‌های جدید است. آیا این غذا درست‌کردن و نشستن سر سفره می‌تواند نمادی از مهر و محبت اعضای خانواده باشد؟ این سؤالی است که دکتر امان‌ا... قرائی‌مقدم در پاسخ به آن می‌گوید: ‌«کاملا همین‌طور است.» از نگاه این جامعه‌شناس سر یک سفره نشستن باعث می‌شود که همدلی و محبت ایجاد شود و از فردگرایی و تنهایی و بی‌کسی افراد را دور کند. همان‌طور که رهبری فرمودند، ‌اصولا تکنولوژی و فناوری فرهنگ می‌آورد. این فرهنگ باعث شده اولا غذاهای فست‌فود همبرگر، پیتزا و... ترویج یابد و بعد هم باعث شود افراد در درون خانواده مثل ربات شوند و تنها بار بیایند.
 
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها