از التماس‌های پشت‌پرده برای آتش‌بس تا اصرار به ادامه جنگ در غزه

یک بام و دو هوای صهیونیست‌ها

۵دلیل اندیشکده صهیونیستی درباره شکست اسرائیل در توافق‌نامه تبادل اسرا

اعتراف به شکست در جنگ و صلح

از روز جمعه که آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و حماس برقرار شده، روند مبادله اسرا میان دو طرف در جریان است. این تبادل در حالی صورت می‌گیرد که نگاهی به مواضع دو طرف در گذشته و به‌ویژه پس از وقوع عملیات طوفان الاقصی، نکات قابل توجهی درباره جایگاه طرفین و وضعیت هرکدام در رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده دارد.
کد خبر: ۱۴۳۳۰۳۲
نویسنده محمد علیزاده - گروه بین‌الملل
 
عملیات طوفان الاقصی در ۱۵مهر از سوی نیروهای مقاومت فلسطین انجام شد و گردان‌های القسام در این عملیات، تعدادی از صهیونیست‌ها را به اسارت گرفتند که اسرائیلی‌ها آمار این اسرا را حدود ۲۴۰ نفر اعلام کرده‌اند. حماس از همان ابتدا یکی از اهداف خود را در به اسارت گرفتن این صهیونیست‌ها، تبادل آنها با فلسطینی‌هایی عنوان کرد که سال‌هاست در اسارت رژیم صهیونیستی هستند اما از همان روز صهیونیست‌ها با آغاز جنایات گسترده علیه مردم غزه به صورت کاملا آشکار، یکی از اهداف اصلی خود را آزاد کردن اسرای صهیونیست از دست حماس اعلام کردند.  اما بعد از حدود ۵۰روز جنایت نه‌فقط کوچک‌ترین موفقیتی در این زمینه به دست نیاوردند که درنهایت مجبور به پذیرش خواسته حماس مبنی بر تبادل اسرا شدند و این همان چیزی بود که نیروهای مقاومت از همان روز اول بر آن تاکید داشتند. 
     
روایت اندیشکده صهیونیستی از شکست اسرائیل
همین مسأله باعث شده که گرچه صهیونیست‌ها و آمریکا نمی‌خواهند به شکست در این زمینه اذعان کنند اما تحلیلگران و اندیشکده‌های غربی و صهیونیستی به‌صراحت در تحلیل‌های خود درباره ابعاد این شکست صحبت می‌کنند. درهمین زمینه اندیشکده بگین سادات که از معروف‌ترین اندیشکده‌های صهیونیستی است و در مورد موضوعات امنیت منطقه‌ای کار می‌کند در گزارشی نوشت که به پنج دلیل مذاکره برای تبادل اسرا یک توافق بد برای اسرائیل بوده است:
     
۱- این اندیشکده علت زیانبار بودن توافق مبادله اسرا را در وهله اول آسیب به استراتژی‌های امنیتی اسرائیل می‌داند و معتقد است که استراتژی اسرائیل غاصب که مبتنی بر حذف حماس بود با معامله تبادل اسرا این گزاره عملا زیرسؤال رفت، زیرا اسرائیل حماس را به‌عنوان یک بازیگر مهم به رسمیت شناخت.
     
۲- دلیل دوم در زیانبار بودن این توافق را در این مسأله می‌داند که به دلیل قدرت حماس هرگونه توقف عملیات نظانی منجر به پیامدهای عملیاتی پیچیده‌ای برای اسرائیل خواهد شد که در آینده ممکن است عملیاتی همچون طوفان‌الاقصی را به وجود آورد.
     
۳- اسرائیل با این توافق عملا یک مشروعیت داخلی و بین‌المللی به حماس داد و حماس را به‌عنوان یک بازیگر مهم در سطح منطقه‌ای تعریف کرد.
     
۴- حماس از طریق مبادله زندانیان به دنبال فشارهای امنیتی بر اسرائیل است و سعی دارد پیامدهای امنیتی این موضوع را متوجه اسرائیل کند.
     
۵- وضعیت فعلی به تضعیف مواضع آمریکا و اسرائیل منجر خواهد شد، زیرا عملیات طوفان‌الاقصی موقعیت اسرائیل و آمریکا را در سطح منطقه‌ای تضعیف کرد و علاوه بر این منجر به تضعیف راهبردهای آمریکا و اسرائیل در سطح منطقه‌ای به‌ویژه بحث عادی سازی روابط با عربستان شد.
     
نکات غیرقابل انکار
در این گزارش چند نکته مهم نهفته است که این اندیشکده نیز به آنها به صورت غیرمستقیم اشاره می‌کند:

الف) حذف حماس ناممکن است؛ صهیونیست‌ها یکی دیگر از اهداف خود را در جنایات اخیر حذف کامل حماس اعلام کرده‌اند اما در بیش از ۵۰روز گذشته به این هدف نرسیده‌اند و به اعتقاد تحلیلگران در آینده نیز کوچک‌ترین شانسی در این زمینه نخواهند داشت، چراکه حماس، یک جنبش آزادیبخش کاملا مردمی است.
 
ب) مشروعیت حماس بعد از جنگ و به‌ویژه به علت موضوع تبادل اسرا افزایش پیدا کرده است؛ حماس همواره در سال‌های گذشته بالاترین مشروعیت را در میان مردم فلسطین داشته و اکنون با آزادی اسرایی که سال‌ها در بند رژیم صهیونیستی بوده‌اند و بازگشت آنها به خانه، برمحبوبیت و مشروعیت حماس افزوده شده است. 

ج) جنگ فعلی غزه، استراتژی‌ آمریکا و اسرائیل را در سطح منطقه تضعیف کرده و این مسأله منجر به تغییر توازن قوا در آینده به نفع مقاومت خواهد شد. برهمین اساس است که این اندیشکده توافق تبادل اسرا را کلا زیرسؤال می‌برد.
     
نشانی غلط بایدن
در چنین شرایطی، رئیس جمهور آمریکا در حال مخابره آدرس‌ها و علائم نادرست و دروغینی به نظام بین‌الملل در قبال جنگ غزه است و در حالی که برخلاف مواضع اولیه خود مجبور به پذیرش آتش‌بس شده اکنون سعی دارد ناتوانی میدانی تل‌آویو و واشنگتن را که منجر به قبول آتش‌بس شد، مخفی کند. قطعا استراتژیست‌های مطرح حزب دموکرات و جمهوریخواه، هرگز تصور تن دادن به آتش‌بس از سوی آمریکا و رژیم اشغالگر قدس را نمی‌کردند. فرماندهی میدانی و فرامتنی جنگ غزه به‌عهده کاخ سفید، پنتاگون و سنتکام بوده و نتانیاهو نیز در این مسیر، نقش یک عامل را بازی کرده است. در چنین معادله‌ای، نابودی حماس، کشف و انهدام کامل مجاری و تونل‌های ارتباطی زیرزمینی در نوار غزه و آزادی همه اسرای صهیونیستی، تبدیل به اهداف معین دشمن شده بود. اهدافی که بایدن و نتانیاهو اصرار داشتند قطعا در زمانی کوتاه به آنها دست خواهند یافت. با این حال حدود ۵۰روز بعد از نسل‌کشی تمام عیار صهیونیست‌ها در نوار غزه، بایدن و نتانیاهو ناچار به عبور از خط قرمزی شدند که بارها بر لزوم حفظ آن تاکید داشتند! کاهش همزمان محبوبیت نتانیاهو و بایدن در اراضی اشغالی و آمریکا تحت تاثیر فرسایشی شدن جنگ غزه و اثبات جنایات بی‌حد و حصر صهیونیست‌ها، نشان می‌دهد که جنگ غزه به پاشنه آشیل مقامات آمریکا و رژیم صهیونیستی تبدیل شده است. بدیهی است که این شکست و ناکامی دشمنان، معطوف به دوران آتش بس موقت نخواهد شد و آثار و تبعات نسل‌کشی گسترده بایدن و نتانیاهو در نوار غزه گریبانگیر کلیت موجودیت نامشروع رژیم اشغالگر قدس و ساختار حکمرانی آمریکا خواهد شد. حتی انتقال قدرت میان جریان محافظه کارو لیبرال در اراضی اشغالی و همچنین تغییر بازیگران دموکرات و جمهوریخواه در کاخ سفید، منجر به نجات تل‌آویو و واشنگتن از بحران بی‌انتهای جاری نخواهد شد.

آخرین خبرها از تمدید آتش‌بس
در شرایطی که رژیم اسرائیل در تحقق اهداف جنگی خود در غزه شکست خورده، سخنگوی کابینه این رژیم بر آمادگی تل‌آویو برای تمدید آتش‌بس موقت تأکید کرد.
ایلون لوی، سخنگوی کابینه رژیم اسرائیل گفته که حماس از تمایل اسرائیل برای تمدید آتش‌بس موقت در ازای آزادی ۵۰ اسیر دیگر در غزه آگاه است. لوی اضافه کرده که ۱۸۴ اسرائیلی هنوز در نوار غزه اسیر هستند.
یک مقام رژیم صهیونیستی هم دیروز اعلام کرد: «حاضریم تا پنج روز آتش‌بس را تمدید کنیم و آماده هستیم تا به ازای آزادی اُسرا در غزه، سه برابر از فلسطینیان آزاد کنیم». به گزارش رویترز، وی افزود که با آزادی هر ۱۰ اسیر در غزه، با تمدید یک روزه آتش‌بس موافقت خواهد شد.
ازسوی دیگر ریاض المالکی، وزیر خارجه تشکیلات خودگردان که در نشست مجمع منطقه‌ای مدیترانه‌ای در بارسلون حضور دارد، دیروز از کار بر روی تمدید آتش‌بس غزه در حاشیه این نشست خبر داد.
المالکی گفت: قطر،مصر،آمریکا، اتحادیه اروپا واسپانیا درحال کار برروی تمدید آتش‌بس‌موقت بین اسرائیل وحماس درغزه هستند.
وی با بیان این‌که خواستار تداوم آتش‌بس برای جلوگیری از کشتار غیرنظامیان هستیم افزود: توافق کنونی می‌تواند برای یک، دو و یا سه روز دیگر تمدید شود اما هیچ‌کس نمی‌داند برای چه مدت دوام خواهد داشت.
بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل یکشنبه‌شب اعلام کرد که بعد از تماس تلفنی با جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، نگاه مثبتی به تمدید آتش‌بس بعد از پایان آتش‌بس بشردوستانه ۴ روزه دارد؛ به شرطی که روزانه بیش از ۱۰نفر اززندانیان اسرائیلی نزد حماس آزاد شوند.
پیش از این جنبش حماس نیز یکشنبه‌شب تأکید کرد که در راستای تمدید آتش‌بس تلاش خواهد کرد تا اسرای فلسطینی بیشتری آزاد شوند.آتش‌بس چهارروزه‌ای که از روز جمعه آغاز شده بود، دیشب پایان یافت. 

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها