انتشار خبر درگذشت ژنرال پرویز مشرف، رئیس‌جمهور اسبق پاکستان برای بسیاری از کسانی که نسبت به وضعیت جسمی وی در دبی آگاه بودند، خبر عجیبی نبود! با همه این اوصاف، مرگ این سیاستمدار و ژنرال پاکستانی، مولد تحلیل‌ها و روایت‌های گوناگونی در‌خصوص حیات وی (‌به‌خصوص دوران ورودش به سیاست و ارتش) بوده است.
کد خبر: ۱۳۹۷۰۶۳
نویسنده سعید سبحانی - گروه بین‌الملل

بخشی از این روایت‌ها، تحت تاثیر سیاست خارجی خاص دولت مشرف در دوران ۱۱‌سپتامبر ۲۰۰۱ و بخشی دیگر، تاثیر موضوعاتی مانند ترور بی‌نظیر بوتو در ایالت راولپندی پاکستان بازمی‌گردد.

ارتش پاکستان دیروز (یکشنبه) رسما اعلام کرد که پرویز مشرف، رئیس‌جمهور پیشین این کشور در پی یک دوره بیماری طولانی در ۷۹ سالگی در دبی درگذشت. روابط عمومی ارتش پاکستان در پیام خود مرگ پرویز مشرف را که بین سال‌های ۱۹۹۹تا ۲۰۰۸در پی کودتای نظامی قدرت را در دست داشت، تسلیت گفت. به گزارش رسانه‌های پاکستان، پرویز مشرف صبح روز یکشنبه در یکی از بیمارستان‌های دبی از دنیا رفت. پرویز مشرف در یک کودتای نظامی علیه نواز شریف، نخست‌وزیر وقت پاکستان در سال۱۹۹۹ به قدرت رسید. او سال۲۰۰۸ در حالی که با خطر استیضاح روبه‌رو بود، مجبور شد از سمت ریاست‌جمهوری کناره‌گیری کند. پرویز مشرف از دست‌کم سه سوءقصد جان سالم به‌در برده بود.

نقطه کوری به نام ۱۱ سپتامبر

دوره زمامداری پرویز مشرف تحت تاثیر حملات ۱۱ سپتامبر و تبعات آن از جمله حمله آمریکا و متحدانش به افغانستان و اشغال این کشور توسط دولت جورج بوش پسر، رئیس‌جمهور وقت ایالات متحده قرار گرفت. او در آن سال‌ها به یکی از متحدان نزدیک آمریکا تبدیل شد. به‌عبارت بهتر، مشرف تصمیم گرفت بازی در زمین واشنگتن را نسبت به هر گزینه دیگری از جمله مقاومت در برابر اشغالگری خطرناک آمریکا در افغانستان و تبعات امنیتی آن برای پاکستان و شبه‌قاره هند ترجیح دهد. در اینجا مشرف بزرگ‌ترین اشتباه خود را مرتکب شد! کالین پاول، وزیر خارجه دولت اول جورج بوش پسر یک روز پس از حملات ۱۱ سپتامبر به پرویز مشرف گفته بود که پاکستان «یا با ما است یا علیه ما». رئیس‌جمهور پیشین پاکستان مدعی شده بود که یکی دیگر از مقام‌های آمریکا تهدید کرده بود که پاکستان در صورت عدم همراهی با واشنگتن به گونه‌ای بمباران خواهد شد که به «عصرحجر» برگردد اما بسیاری از تحلیلگران معتقدند آنچه مشرف می‌گوید، بیشتر توجیهی برای سیاست‌های غیر‌قابل دفاع وی در اسلام‌آباد و منطقه شبه‌قاره هند محسوب می‌شود.

آیا واقعا مشرف چاره‌ای در برابر آمریکا نداشت؟!

برخی مقامات سابق آمریکایی مانند ریچارد آرمیتاژ (معاون وزیر دفاع آمریکا ) و حتی بوش، پسر رئیس‌جمهور پیشین آمریکا ادعای مشرف را تا حدودی رد کرده و مدعی شده‌اند که چنین سخنان خشنی علیه پاکستان و رئیس‌جمهور وقت این کشور به میان نیاورده‌اند. با این‌حال مسجل است که مشرف سال۲۰۰۱ بر سر هم‌پیمانی با آمریکا در اشغال افغانستان مورد تهدید و فشار مقامات دولت بوش قرار گرفته است. فراتر از آن، اظهارات مشرف نشان می‌دهد حمایت قبلی وی از طالبان نیز جنبه‌ای دستوری داشته و در آن مورد نیز وی منافع آمریکا را مدنظر قرار داده است. در آخرین ماه‌های حضور مشرف در قدرت، جورج واکر بوش، رئیس‌جمهور وقت آمریکا حمایت خود از وی را اعلام کرد. بوش در این خصوص گفت: مشرف خط‌قرمز‌ها در عرصه سیاست را که موردنظر آمریکا نباشد زیر پا نگذاشته است! درواقع پرویز مشرف کسی است که به برقراری دموکراسی ایمان دارد! تمجید بوش پسر از مشرف، بدون شک نقطه سیاهی در کارنامه نظامی، سیاسی و منطقه‌ای این ژنرال سیاستمدار محسوب می‌شود! پرویز مشرف بارها به دست داشتن در ترور بی‌نظیر بوتو، نخست‌وزیر پیشین پاکستان در سال۲۰۰۷ متهم شده بود اما او همواره نقش‌آفرینی در این حادثه را رد می‌کرد. یکی از پرونده‌هایی که هنوز ابعاد آن مبهم و درنتیجه، مفتوح باقی‌مانده، ماجرای ترور بی‌نظیر بوتو، نخست‌وزیر پیشین پاکستان در ایالت راولپندی است. در سال۱۳۹۲، دولت پاکستان از عزم خود برای محاکمه کردن پرویز مشرف به اتهام ترور بی‌نظیر بوتو خبر داد. هیأت تحقیقات فدرال پاکستان نیز انگشت اتهام خود را در این پرونده به‌سوی مشرف نشانه رفت. در گزارش و تحقیقات رسمی سازمان ملل متحد نیز دولت مشرف متهم به سهل‌انگاری در حفظ جان بوتو شده است. با این‌حال مشرف مدعی است که به‌رغم حضور در قدرت، نقشی در این ماجرا نداشته و اساسا حفاظت از جان بوتو به‌عهده وی نبوده است! مشرف مدعی شده است در زمان ترور بوتو، شوکت عزیز (نخست‌وزیر وقت پاکستان) کنترل امنیت کشور را در اختیار داشت، بنابراین متهم کردن وی به دست داشتن در قتل نخست‌وزیر پیشین پاکستان بی‌اساس است. بااین‌حال شواهدی وجود دارد که مشرف نسبت به حذف بوتو از عرصه سیاسی پاکستان بی‌میل نبوده است!

ژنرال بی‌ستاره‌!

دادگاه ویژه‌ای در پاکستان سال۲۰۱۹ پرویز مشرف را به جرم «خیانت ملی» به دلیل اعلام وضعیت اضطراری در سال۲۰۰۷، به اعدام محکوم کرد. با این حال این حکم مدتی بعد نقض شد. مشرف، نخستین رهبر نظامی پاکستان بود که محاکمه و محکوم شد. قبل از مشرف، ژنرال‌هایی مانند ضیاءالحق، یحیی‌خان و ایوب‌خان نیز به‌عنوان حکام و روسای جمهور نظامی، در رأس معادلات سیاسی و اجرایی اسلام‌آباد قرارگرفته بودند. مشرف طی سال‌های اخیر در یک پیام ویدئویی از بیمارستان، اتهامات وارد شده بر خودش را بی‌اساس دانسته و ماهیت و روند برگزاری دادگاه را نیز زیر سؤال برد. با این حال، مجموع این کشمکش‌ها به بازگشت ژنرال بی‌ستاره به قدرت منجر نشد!

 

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
فرزند زمانه خود باش

گفت‌وگوی «جام‌جم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر

فرزند زمانه خود باش

نیازمندی ها